Opleiding

| Labels: | Posted On

In het Kunstsecundair onderwijs bestaat een afdeling ballet. Maar een goede balletopleiding start al op jonge leeftijd. Er bestaan in Nederland twee specifieke "klassiek" balletopleidingen: het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Nationale Balletacademie in Amsterdam. De balletopleiding aan het conservatorium is geïntegreerd met basisonderwijs groep 7 en 8 en daarna havo of vwo. Een dansopleiding wordt afgerond met een studie in het hoger onderwijs, het HBO. Er zijn erkende HBO dansvakopleidingen onder andere in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en Tilburg. Met verschillende studierichtingen zoals: Moderne dans, choreografie en show en musical. Bij de balletacademie kan je een opleiding tot dansdocent of uitvoerend danser volgen.
In Vlaanderen bestaat er een professionele bacheloropleiding Dans in Lier, onderdeel van de Hogeschool Antwerpen. Een vervolmaking kan men volgen bij Performing Arts Research and Training Studios van Anne Teresa De Keersmaeker, maar dat is een dure privé-opleiding.

De kans is maar gering dat je wordt toegelaten tot één van de opleidingen. Niet alleen omdat je lichamelijk over de juiste kwaliteiten moet beschikken en talent moet hebben maar ook omdat er veel concurrentie is. Elk jaar moeten de studenten opnieuw examen doen waarbij wordt bekeken of er fysiek, ballettechnisch en artistiek voldoende ontwikkeling is (in de puberteit kan een student bijvoorbeeld ineens te lang worden, of zijn of haar lenigheid kwijtraken). Je kan maar een paar jaar op het toneel dansen, omdat het beroep van een danser fysiek zwaar is en je uithoudingsvermogen en fysieke mogelijkheden met de jaren minder wordt. De meesten stoppen rond hun 38e. Hierna gaan mensen soms een andere opleiding volgen, of ze worden balletdocent aan een school, balletmeester bij een gezelschap of choreograaf.

Ook in het privéonderwijs worden balletlessen gegeven, iedereen kan deze lessen doen voor zijn of haar plezier. Om een professionele danser te worden is echter wel noodzakelijk een erkende dansvakopleiding te volgen.

Comments:

There are 0 reacties for Opleiding

Een reactie posten